Stress op de werkvloer: een sluipend probleem

 

Een dag verzuim kost werkgever 340 euro

Stress op de werkvloer: een sluipend probleem

Stress is een van de grootste oorzaken van verzuim op de werkvloer. Uit cijfers van ArboNed blijkt dat bijna een derde van de werknemers in Nederland uitvalt door psychische klachten. Langdurige stress-gerelateerde klachten, zoals burn-out, zijn verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle verzuimdagen. Dit probleem raakt niet alleen de betrokken medewerkers, maar ook de hele organisatie.

De impact van een burn-out is enorm en inmiddels een van de grootste hoofdpijndossiers van organisaties: gemiddeld is een werknemer met een burn-out zo’n negen maanden afwezig. Dit leidt tot een vicieuze cirkel. Het wegvallen van een collega verhoogt de werkdruk bij anderen, wat het risico op verdere uitval vergroot. Daarbij komen de forse kosten: een dag verzuim kost een werkgever gemiddeld €340, wat oploopt tot zo’n €65.000 per werknemer bij een langdurige afwezigheid.

Voorkomen in plaats van genezen
Hoewel de cijfers alarmerend zijn, is er ook goed nieuws. Langdurige uitval door stress is te voorkomen door tijdig in te grijpen. Toch blijkt dat veel werknemers, zoals ik zelf ook heb ervaren, niet goed kunnen inschatten wanneer ze over hun grenzen gaan. De drang om door te blijven gaan—"het is bijna weekend" of "na de vakantie wordt het rustiger"—zorgt ervoor dat signalen van overbelasting worden genegeerd, tot het moment dat het écht niet meer gaat. Als gevolg dat ik een jaar lang ben uitgevallen.

Een effectieve aanpak is het regelmatig aanbieden van persoonlijke begeleiding, waarbij werknemers kunnen reflecteren op hun werkdruk, uitdagingen en welzijn. Vergelijk het met preventief onderhoud aan je auto: door kleinere problemen vroegtijdig aan te pakken, voorkom je grotere schade op de lange termijn.

Investeren in welzijn loont
Hoewel begeleiding zoals bedrijfscoaching kosten met zich meebrengt, wegen deze nauwelijks op tegen de financiële en organisatorische impact van verzuim. Naast het voorkomen van kosten, brengt het investeren in welzijn ook voordelen zoals een hogere productiviteit, betere samenwerking en meer betrokkenheid onder werknemers.

Uit mijn ervaring als bedrijfscoach blijkt dat regelmatige gesprekken een groot verschil maken. Door eens in de twee maanden met medewerkers in gesprek te gaan, kunnen niet alleen werkgerelateerde uitdagingen worden aangepakt, maar ook persoonlijke kwesties die het werk beïnvloeden. Mensen vinden het prettig hun hart te luchten. Dit biedt ruimte voor groei en voorkomt uitval. Methoden zoals NLP, transactionele analyse en ademtherapie kunnen de kern van stressgerelateerde problemen blootleggen, waardoor medewerkers weer in balans komen.

Wat levert het de werkgever op?
Het resultaat van preventieve begeleiding is zichtbaar: minder verzuim, een betere werksfeer en een veerkrachtiger team. Het verlaagt de werkdruk, vermindert kosten en versterkt het imago van de werkgever als een organisatie die zorg draagt voor haar mensen. In tijden van personeelstekorten en toenemende werkdruk is het investeren in welzijn geen luxe meer, maar een noodzakelijke keuze.

Is dit al iets wat binnen jouw organisatie wordt aangeboden, ligt hier een kans om de aanpak te verbeteren, of blijf je dweilen met de kraan open?

 
Vorige
Vorige

Waarom zou je een familieopstelling doen?

Volgende
Volgende

10 Signalen dat je op weg bent naar een burn-out